Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Προτάσεις για το περιβάλλον

Προτάσεις για το περιβάλλον καταθέτουν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς την Βουλή και τα πολιτικά κόμματα μετά απο τριήμερες εργασίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα λέει στην Καβάλα.
Μάλιστα είχε παραστεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας και μίλησε την δεύτερη μέρα των εργασιών.
Μετά απο τις κομματικές φιέστες με φόντο φωτιές,κάρβουνα και αποκαΐδια που έτρεχε, είπε να επανορθώσει μάλλον [τέλος πάντων χέστον αυτόν].
Να επανέλθουμε λοιπόν, και να δούμε τι μας είπαν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων και τα οποία θα τα καταθέσουν στην βουλή
«Η τέτοιου είδους αδιαφορία, οι τέτοιου είδους εγκληματικές παραλείψεις», αναφέρεται στην πρόταση, «δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από το Νόμο και από τους εφαρμοστές του, ως απλό «σημείο των καιρών» ή ως «αναπότρεπτη κατάσταση». Πολύ περισσότερο δεν μπορεί η εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον που εκδηλώνεται είτε με παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών και μέριμνα εκ μέρους των υπευθύνων είτε με ενέργειες που ευθέως αποσκοπούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος να ενθαρρύνεται με το υπάρχον πλαίσιο χαμηλότατων ως συμβολικών ποινών σε περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος και την πρακτική ατιμωρησίας που κυριαρχεί».

Ειδικότερα, προτείνουν:

1) Προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας των νομοσχεδίων και των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον

2) Ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου

3) Θέσπιση δικαιώματος του κάθε πολίτη να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

4) Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και να σταματήσει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

5) Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.

6) Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων.

7) Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση.

8) Να υπάρξει αυστηροποίηση των προβλεπόμενων στο Ν. 1650 και στον Ποινικό Κώδικα ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος

9) Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος η δήμευση οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του Περιβάλλοντος.

10) Να δημιουργηθεί αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

www.kathimerini.gr

Mε λίγα λόγια αν κάνουμε δυανατούς νόμους και τους εφαρμόζουμε μπορούμε να σταματήσουμε και τις φωτιές-εμπρησμούς και τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν.

Αλλά το κακό αρχίζει απο τους πολιτικούς.
Οποιος ψηφίζει τα 4 πρώτα κόμματα , ας μην διαμαρτύρεται.
Αλλά μπορεί να επανορθώσει σε αυτές τις εκλογές:

!!! ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ !!!