Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ελεγχος DNA - σε έχω στο χέρι !!!

H εθνική βάση γενετικών δεδομένων της Βρετανίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη του κόσμου στην οποία διατηρούνται δείγματα DNA από υπόπτους.
Περιλαμβάνει δείγματα από σκηνές εγκλημάτων και από οποιονδήποτε συλλαμβάνεται στη χώρα για σχεδόν οποιοδήποτε αδίκημα. Τα δείγματα διατηρούνται ακόμα και αν ο ύποπτος αθωωθεί ή δεν του απαγγελθούν καν κατηγορίες.
Τώρα εμφανίζεται ένας δικαστής στην Βρετανία και τους λέει ότι η Εθνική Βάση Δεδομένων θα λειτουργούσε πιο δίκαια αν περιλάμβανε δείγματα από όλους τους πολίτες και τους τουρίστες.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι εάν τύχει να βρεθεί κανείς στα χέρια της αστυνομίας, το DNA του διατηρείται μόνιμα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν διατηρείται. Τα στατιστικά τους δείχνουν ότι η βάση δεδομένων στη σημερινή μορφή της περιλαμβάνει δυσανάλογα πολλά δείγματα από μαύρους και εθνικές μειονότητες.

Η επέκταση της βάσης σε όλους τους πολίτες, εκτιμά ο Σέντλεϊ o δικαστής, όχι μόνο θα ήταν πιο δίκαιη, αλλά παράλληλα θα αύξανε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και θα οδηγούσε στην εξιχνίαση περισσότερων εγκλημάτων -η αστυνομία θα μπορούσε να διαπιστώσει αμέσως σε ποιον ανήκει το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Απο το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας βγήκαν και είπαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση της βάσης δεδομένων DNA σε όλους τους πολίτες.
Σε ποιόν τα λένε αυτά όμως. Διαφάνηκε ότι υπάρχουν σχέδια για φακέλωμα DNA στο άμεσο μέλλον. Απλώς δοκιμάσαν τα νερά τώρα. Στο μέλλον θα βρούν καμία ασύμμετρη απειλή και θα εφαρμόσουν τα σχέδια τους.
Πρός το παρόν υπήρχαν αντιδράσεις απο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θεώρησαν την πρόταση του δικαστή απαράδεκτη κ.τ.λ.
Ωραίοι είναι αυτοί ακόμα και τους τουρίστες θα φακελώνουν. Ολοι θα θεωρούνται εγκληματίες δηλαδή μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Το τι κινδύνους κρύβει βέβαια αυτό το φακέλωμα για τον απλό πολίτη δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε παραπάνω ούτε χρειάζεται πολύ φαντασία.
Απόρρητα Προσωπικά Δεδομένα ? Χα χα χα !
Σε λίγα χρόνια και στην Ελλάδα ?

Πάντα για το καλό μας !!!