Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Αυτοκίνητο Αέρος !!!



Tata: Αυτοκίνητα με συμπιεσμένο αέρα!

* Ίσως μιλάμε για την σημαντικότερη εφεύρεση του 21ου αιώνα
* Αντίο βενζίνη και πετρέλαιο, καλώς ήλθες… αέρα!
* Μηδενικά καυσαέρια και τιμή από 3.500 ευρώ!

Πιθανότατα μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει η παραγωγή αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο συμπιεσμένο αέρα, αντί για βενζίνη ή πετρέλαιο. Η σκέψη αυτή εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, όμως φέτος θα πάρει «σάρκα και οστά».

Ο Γάλλος μηχανικός Γκάι Νέγκρε (που πριν από 15 χρόνια κατασκεύαζε κινητήρες F1) και η ινδική Tata (που συνεργάζεται με την MDI, την εταιρία του Νέγκρε) είναι οι πρώτοι που θα λανσάρουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Περί τίνος πρόκειται; Η ουσία της υπόθεσης είναι ένας απλός κινητήρας εσωτερικής καύσης (κατασκευασμένος από αλουμίνιο), ο οποίος αντί για καύσιμο χρησιμοποιεί συμπιεσμένο αέρα πίεσης 300 bar (η τεχνολογία αυτή ονομάζεται CAT: Compressed Air Technology).

Ο αέρας αποθηκεύεται σε φιάλες κατασκευασμένες από ανθρακονήματα, οι οποίες εκτός από μείωση στο βάρος προσφέρουν και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ενδεχόμενο ατύχημα. Το γέμισμά τους διαρκεί μόλις τρία λεπτά και γίνεται σε ένα βενζινάδικο και η αυτονομία φθάνει τα 100 km.





Βέβαια, τα πρωτότυπα αυτοκίνητα χρειάζονται και βενζίνη για να λειτουργήσουν, διότι το σύστημα που συμπιέζει τον αέρα λειτουργεί με καύσιμο, όμως σε αυτή την περίπτωση ένα ρεζερβουάρ είναι αρκετό για 2.000 km.

Το καλύτερο στην υπόθεση όμως ξέρετε ποιο είναι; Πως η τιμή ενός τέτοιου αυτοκινήτου θα ξεκινά από τα 3.500 ευρώ (σύμφωνα με μελέτες)! Aν όλα πάνε καλά και το αυτοκίνητο με συμπιεσμένο αέρα μπει στην παραγωγή, τότε ίσως μιλάμε για τη μεγαλύτερη εφεύρεση του 21ου αιώνα!

Πηγή : Πρώτο Θέμα