Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

Ένας Φιλέλληνας στα γκούλαγκ των Σκοπίων

Ένας Φιλέλληνας στα γκούλαγκ των Σκοπίων

του Μανόλη Γαλάνη
αναδημοσίευση από το εφημερίδα "Πρώτο Θέμα",

Το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της εθνικιστικής κυβερνητικής ελίτ βιώνει ο Σκοπιανός αρχαιολόγος-ιστορικός Βασίλι Γκλιγκορίεβιτς, ο οποίος είχε το σθένος να βροντοφωνάξει με επιστημονική και ιστορική επάρκεια ότι η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική»

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς ολοκλήρωνε τις συνομιλίες του στα Σκόπια για τη διεθνή ονομασία του κρά τους και προσγειωνόταν στην Αθήνα, το εθνικιστικό καθεστώς της ΠΓΔΜ χρησιμοποιούσε φασιστικές μεθόδους για να... καταπνίξει τις ελεύθερες εσωτερικές φωνές που αντιτίθενται στη συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και της προκλητικής καπηλείας του ονόματος της Μακεδονίας.

Ψυχιατρικά γκουλάγκ, ανεξέλεγκτη και παράνομη χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων, απαγωγές, φυλακίσεις, «εξαφάνιση» προσώπων από τα επίσημα κρατικά αρχεία και εξαντλητικές ανακρίσεις από τις μυστικές υπηρεσίες αποτελούν τη δοκιμασμένη συνταγή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, προκειμένου να ισοπεδώσει κάθε εμπόδιο στα αλυτρωτικά σχέδιά της εις βάρος της χώρας μας.

Μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ, η οποία σχετίζεται ευθέως με τα εθνικά μας συμφέροντα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σφυρίζει αδιάφορα και η αρμόδια υπουργός, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,νίπτει τας χείρας της, καθώς δηλώνει απρόθυμη να κάνει την παραμικρή ενέργεια «που θα εξελαμβάνετο ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών»!

Το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της κυβερνητικής ελίτ της ΠΓΔΜ βιώνει στο κορμί του για ακόμα μια φορά ο Σκοπιανός φιλέλληνας, αρχαιολόγος-ιστορικός κ. Βασίλι Γκλιγκορίεβιτς, ο οποίος είχε το σθένος να βροντοφωνάξει με επιστημονική και ιστορική
επάρκεια ότι η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Ο κατά τους αμέτρητους Ελληνες φίλους του στην μπλογκόσφαιρα «Βάσκο» βρίσκεται από τις 4 Ιουλίου έγκλειστος στα μπουντρούμια των φυλακών του Τέτο βο επειδή υπεραμύνθηκε
της σλαβικής εθνικής ταυτότητας των γειτόνων μας και κατήγγειλε στα πέρατα του κόσμου την κυβέρνηση της χώρας του για φασισμό. Κατ’ ουσίαν, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εφάρμοσε σχετικό νόμο του 1996, ο οποίος ψηφίστηκε επί προεδρίας Κίρο Γκλιγκόροφ, βάσει του οποίου απαγορεύεται η ανάπτυξη οποιασδήποτε επιστημονικής έρευνας που αφορά στην εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών! Ενας νόμος-ντροπή για μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Στο ψυχιατρείο

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ βασανίζουν τον 32χρονο σερβικής καταγωγής ακτιβιστή, ο οποίος τόλμησε να αμφισβητήσει το εθνικιστικό παραλήρημα της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων. Ηταν 2 τα χαράματα της 28ης Ιανουαρίου 2009 όταν οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες έσπασαν την πόρτα του διαμερί σματός του. Οι αστυνομικοί έκαναν άνω κάτω το σπίτι του και τον συνέλαβαν λίγα δευτερόλεπτα αφότου πρόλαβε και έστειλε το τελευταίο του δραματικό e-mail: «Με συλλαμβάνουν. Βοηθήστε με!».

Εκτοτε, χάνονται τα ίχνη του νεαρού επιστήμονα. Ακολουθεί άμεση κινητοποίηση, μέσω Διαδικτύου, εκατοντάδων Ελλήνων φίλων που ενημερώνουν τη Διεθνή Αμνηστία. Η σκοπιανή πλευρά με επίσημες ανακοινώσεις της αρνείται ακόμα και την ύπαρξη πολίτη με το όνομα Βασίλι Γκλιγκορίεβιτς! Η έκταση όμως που παίρ νει η υπόθεση και ο διεθνής της αντίκτυπος οδηγούν στην αποκάλυψη ότι ο θαρραλέος φιλέλληνας είχε οδηγηθεί με άκρα μυστικότητα στο ψυχιατρείο-αποθήκη ψυχών του Μπάρντοφτσι, λίγο έξω από τα Σκόπια. Εκεί, δεμένος χειροπόδαρα πάνω σε έναν ξύλινο πάγκο, πλήρωνε το τίμημα του ελεύθερου
πνεύματός του και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας. Οι σύριγγες με τα νευροκατασταλτικά φάρμακα τρυπούσαν ακατάπαυστα το κορμί του μέχρι να σβήσει από το λαμπερό μυαλό του κάθε σκέψη-εμπόδιο στον σκοπιανό αλυτρωτισμό.

Καραβάνι ανθρωπιάς

Η περιπέτεια του Βασίλι συγκινεί όσους Ελληνες τον έχουν γνωρίσει μέσα από τα
άρτια επιστημονικά κείμενά του. Στην προσπάθεια απελευθέρωσής του πρωτοστατεί το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης, το οποίο οργανώνει στις 18 Φεβρουαρίου του 2009 ανθρωπιστική αποστολή στα Σκόπια με τη συμμετοχή 34 ανθρώπων. Επικεφαλής του
καραβανιού ανθρωπιάς τίθεται ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου κ. Σταύρος Βιτάλης, η σερβική υπηκοότητα του οποίου λειτουργεί ως ασπίδα ασφαλείας στο εχθρικό περιβάλλον. Οι σκοπιανές αρχές προφασίζονται τη γραφειοκρατία
ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των Ελλήνων στο ψυχιατρείο-κολαστήριο. Ωστόσο, η μεγάλη δημοσιότητα της πρωτοβουλίας αυτής αναγκάζει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να απελευθερώσει τον Βασίλι στις 9 Μαρτί ου. Με κλονισμένη την υγεία του αλλά ακμαίο το φρόνιμά του, ο Σκοπιανός φίλος της Ελλάδας δηλώνει την πρόθεσή του να μη σταματήσει τη δράση του. Αυτές τις μέρες ο κ. Βιτάλης οργανώνει νέα αποστολή, στο Τέτοβο αυτή τη φορά, «για την απελευθέρωση του αδερφού Βασίλι».


ΒΑΣΙΛΙ ΓΚΛΙΓΚΟΡΙΕΒΙΤΣ- Τους έμαθε Ιστορία

Οι σπουδές Αρχαιολογίας στην Αυστραλία και η ιστορική μελέτη στο Τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων βοήθησαν τον κ. Βασίλι Γκλιγκορίεβιτς να αρθρώσει τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο και να επιχειρηματολογήσει μέσω Διαδικτύου πειστικά εναντίον της εθνικιστικής ρητορικής της σκοπιανής ηγεσίας. Η κίνησή του στις 23 Νοεμβρίου 2007 να υπογράψει συμβολαιογραφική πράξη αποκήρυξης του «ψευτομακεδονισμού» και το συμβολικό δημόσιο κάψιμο του σκοπιανού διαβατήριού του βά-
ζουν «φωτιά» στις σχέσεις του με την κυβέρνηση Γκρουέφσκι. «Δεν επιθυμώ ουδεμία νομική σχέση με το ψευδώνυμο κράτος. Είτε ζω στα Σκόπια είτε ζω στον Κρόνο, για μένα είναι το ίδιο», δηλώνει εγγράφως ο Βασίλι, οπότε οι προσαγωγές του στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και οι απειλές κατά της ζωής του γίνονται μέρος της καθημερινότητάς του.

Τον Μάρτιο του 2008 οι Σκοπιανοί προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτεύουσα της χώρας γεμίζει με ελληνικές σημαίες σε γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες για μια έκθεση φωτογραφίας στις οποίες ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από τη ναζιστική σβάστικα. Ο Βασίλι καταθέτει μήνυση στην Εισαγγελία Σκοπίων εναντίον του επίσημου εμπνευστή αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης, του καλλιτέχνη Ατανάς Μπότεφ, για προσβολή του ελληνικού εθνικού συμβόλου. Η μήνυση, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα Σκοπίων ως αβάσιμη, με το αιτιολογικό πως ο αγκυλωτός σταυρός είναι πανάρχαιο σύμβολο ευημερίας και μακροζωίας πολλών ανατολικών λαών και πως η σβάστικα στολίζει τον περίβολο του ιστορικού μεγάρου του Αρείου Πάγου στην Πανεπιστημίου!

Κόλαφος

Παράλληλα, ο δραστήριος φιλέλληνας με ντοκιμαντέρ που «ανεβάζει» στο Διαδίκτυο και άρθρα του αποδομεί τη «μακεδονική» εικόνα που φιλοτεχνεί με μαεστρία η σκοπιανή πολιτική ηγεσία. Τα κείμενά του με τίτλο «ΠΓΔΜ: Φασισμός σε εξέλιξη» και «ΠΓΔΜ, το μοναδικό φασιστικό καθεστώς της Ευρώπης» εξοργίζουν τον πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μετά την ίδρυση της Επιστημονικής Eνωσης Σερβικών Σπουδών, ο Βασίλι ιδρύει τον Νοέμβριο 2008 και το Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο. Πρόκειται για ένα δίκτυο κοινωνιολόγων και ιστορικών, η διακήρυξη του οποίου αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τις ανιστόρητες επιδιώξεις των Σκοπιανών. «Η αρχαία Μακεδονία, από την ίδρυσή της και σύμφωνα με τη γλώσσα, το αλφάβητο, τον πολιτισμό και τη συνείδησή της, προκύπτει μέσω των ιστορικών πηγών ότι ήταν κομμάτι του ελληνικού κόσμου. Οι αρχαίες πηγές, καθώς επίσης και τα επιγραφικά μνημεία, όλα τους στα ελληνικά, πιστοποιούν για τον
ελληνικό χαρακτήρα των Μακεδόνων».

Ο 32χρονος ιστορικός μιλά για «κλοπή της ελληνικής μακεδονικής ταυτότητας» και παραδίδει μαθήματα Ιστορίας στους συμπατριώτες του: «Ο ελληνικός χαρακτήρας της Μακεδονίας, ο σλαβικός εθνικός χαρακτήρας μας που δένεται στο κοινό βουλγαρικό πολιτιστικό μέρος με την παρουσία σημαντικών παραδοσιακών σερβικών δημογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων, επιβεβαιώνεται έντονα στα αρ χαιολογικά χειροποίητα αντικείμενα, τα γλωσσικά ευρήματα και τις ιστορικές πηγές».

Αποκορύφωμα της δράσης του είναι η μαζική αφισοκόλληση των προαναφερθεισών θέσεων σε κάθε γωνιά των Σκοπίων. Το κεντρικό του σύνθημα «Ζήτω ο σλαβικός μας χαρακτήρας. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» προκαλεί νευρικό κλονισμό στο καθεστώς Γκρουέφσκι και προδιαγράφει τις δυσμενείς για τον ίδιο εξελίξεις.

Νίπτει τας χείρας της η Ντόρα Μπακογιάννη

Την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να ακολουθήσει για ακόμα μια φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πολύ σοβαρή για τα εθνικά μας συμφέροντα υπόθεση του κ. Βασίλι Γκλιγκορίεβιτς.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα την από 10ης Μαρτίου 2009 επιστολή-απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στο αίτημα του προέδρου της Δημο-
κρατικής Αναγέννησης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, κ. Στέλιου Παπαθεμελή, για συνδρομή της ελληνικής διπλωματίας στην προσπάθεια απελευθέρωσης του φιλέλληνα επιστήμονα.

Συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου 2009 ο κ. Παπαθεμελής ενημέρωσε προσωπικά την κυρία Μπακογιάννη ότι οι σκοπιανές αρχές δεν θα επέτρεπαν την επικοινωνία με τον Βασίλι
«παρά μόνο μέσω της επίσημης οδού, δηλαδή της αποδοχής του αιτήματος από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας των Σκοπίων». Το αίτημα προς την κυρία Μπακογιάννη περιοριζόταν στο να μεταβιβάσει την επιθυμία της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στο αρμόδιο υπουργείο της γείτονος για εξέταση του Βασίλι από τριμελή επιτροπή Ελλήνων πανεπιστημιακών γιατρών.

Η αρνητική απάντηση της υπουργού Εξωτερικών είναι αποκαλυπτική της υποχωρητικότητας που έχει υιοθετήσει η εξωτερική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία χρόνια: «Πάγια τακτική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας είναι να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που θα εξελαμβάνοντο ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών»!

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/07/blog-post_12.html

http://taxalia.blogspot.com/2009/07/blog-post_7870.html