Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Το Άγιο Πάσχα στο Περιβόλι της Παναγίας

Την κατανυκτική και γεμάτη πνευματικότητα ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας μακριά από το θόρυβο και την κοσμικότητα των πόλεων βιώνει το πλήθος των επισκεπτών

από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συρρέει αυτές τις μέρες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Οι προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας, που τις ημέρες πριν το Πάσχα είναι πενταπλάσιοι απ΄ ότι συνήθως, βρίσκονται ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο , τον κόσμο των μοναχών, όπου οι ρυθμοί ζωής διαφέρουν πολύ από το δικό τους.

Λιτότητα, ολονύκτιες ακολουθίες , βυζαντινοί ύμνοι και θλιμμένοι ήχοι από καμπάνες δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ανοιξιάτικη φύση.

Οι αγιορείτες μοναχοί τη Μεγάλη Πέμπτη βγαίνουν στους αγρούς και τα περιβόλια για να μαζέψουν τα λουλούδια με τα οποία θα στολίσουν λιτά τον Επιτάφιο.

Ημέρα αργίας και σιωπής είναι η Μεγάλη Παρασκευή η οποία για τους αγιορείτες ξεκινά με την ακολουθία του Όρθρου, που ,ανάλογα με το μοναστήρι, αρχίζει αλλού τα μεσάνυχτα και αλλού στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζει μέχρι τις 6 το πρωί.

Με ψαλμωδίες και βυζαντινές μελωδίες γύρω στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, ενώ η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το Μεγάλο Σάββατο από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα και περίπου στις 5 το πρωί γίνεται τη περιφορά του.

Μοναχοί ιερείς με λάβαρα και σταυρούς, καθώς και λαϊκοί μετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου που γίνεται σε καθένα από τα είκοσι μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας.

Όταν ο Επιτάφιος φτάσει μπροστά στην πύλη της εκκλησίας όλοι οι μοναχοί και οι επισκέπτες περνούν από κάτω και εισέρχονται στο ναό.

Η πρώτη Ανάσταση στο Άγιο Όρος γίνεται στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ η Αγρυπνία της Αναστάσεως αρχίζει στις 10 το βράδυ και τελειώνει στις 6 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οπότε και οι μοναχοί κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι για να φάνε ψάρι σαλάτα και κόκκινα αυγά.

Η ατμόσφαιρα είναι πλέον χαρούμενη τάλαντα και καμπάνες σημαίνουν για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Ο εορτασμός όμως δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα όπως γίνεται έξω από το Άγιο Όρος.

Τη δεύτερη ημέρα στο Πρωτάτο γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια συνοδεία ιερέων και επισκόπου του Αγίου Όρους η μεγάλη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας «Άξιον Εστί» η οποία διαρκεί πέντε ώρες.

Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους.

Λιτανείες γίνονται και σε κάθε μοναστήρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα για παράδειγμα την 3η ημέρα του Πάσχα στη Μονή Ιβήρων γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας.

ΠΗΓΗ : www.romfea.gr