Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΠΑΟΚ - ΟΦΕΝΜΠΑΧ 1-3

Τι να πούμε για το παιχνίδι....τραγική ήταν η άμυνα

στο πρώτο ημίχρονο,χωρίς καλή ανάπτυξη μεσοεπιθετικά.....χωρίς τίποτα !

Ο Μαλεζάς πάλι κατάφερε να βάλει γκόλ....

ναι στην δικιά μας εστία όπως συνηθίζει τελευταία !

Τον Τσιρίλο ότι θέλανε τον κάνανε στην άμυνα...

ειδικά ο μαύρος ο OCEAN τον ψιλοξεφτύλισε !

Κάποια στιγμή κατέβηκε και ο Βρύζας απο την κερκίδα κάτω στον πάγκο της ομάδας.....και εμψύχωνε τους παίκτες αν και τσατισμένος στο φούλ !

Στο δεύτερο ημίχρονο έβαλε πίσω Ζουέλα και Σνάουτσερ αντί Σαβίνι (ψιλοτραυματίστηκε στο χέρι)...

και ψιλοέδεσε η άμυνα !

Το γκόλ ο Μουσλίμοβιτς μετά απο σέντρα του Βιερίνια !

ΠΑΟΚ - ΑΓΙΑΞ ΤΑ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ''70 ΚΑΙ '80





Το επίσημο ζευγάρωμα ΠΑΟΚ και Ajax για τα προκριματικά του Champions League μας φέρνει στο μυαλό τις θύμησες από δύο μεγάλα φιλικά παιχνίδια που έδωσαν οι δύο αντίπαλοι πριν από αρκετά χρόνια.
Το πρώτο, από αυτά, διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 1973 και ενώ ο ολλανδικός σύλλογος ετοιμαζόταν για την τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχοντας στο ρόστερ του ονόματα που έπλεκαν έναν ασύγκριτο μύθο, που κρατάει σαν ανάμνηση ως τις μέρες μας, παίζοντας ένα είδος ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που πολλοί ακόμα προσπαθούν να κοπιάρουν.
Τα φιλικά παιχνίδια εναντίον τού ΠΑΟΚ και τού ολυμπιακού, η έλευση του Ajax στην Ελλάδα, ήταν κάτι σαν γενεαλογική αναζήτηση στα χώματα που έδρασε ο "ισόθεος" Αίαντας της αρχαιότητας και ονοματοδότης του ολλανδικού συλλόγου.
Στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκε κυριολεκτικά πανζουρλισμός, σε μία Τούμπα που κυριολεκτικά στέναξε από τον κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει τον μικρούλη ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με το πιο hot όνομα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, εκείνη την εποχή.
Κόπηκαν λίγο πάνω από 45.000 εισιτήρια (not bad), τα οποία είχαν προπωληθεί μέρες πριν και ο ΠΑΟΚ εντελώς ακομπλάριστος μπήκε στο παιχνίδι και μετά το αρχικό εικοσάλεπτο άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλία εις βάρος των Ολλανδών.
Ήδη από το 25' ο Κρόιφ αντικαθίσταται καθώς τίποτε δεν του έβγαινε ενώ τα στιγμιότυπα τον αποθανατίζουν να παρακολουθεί την επανάληψη με το... τσιγάρο στο στόμα.
Στο 28' η βολίδα του Σαράφη σημάδεψε τη συμβολή των δοκών της εστίας του Στούι, στο 29' νέα ευκαιρία από συνδυασμό Κούδα-Σαράφη-Αποστολίδη και όπως συνέβαινε με εκείνη την ομαδάρα του Les Shannon, όταν "μύριζε το γκολ" αναπόφευκτα ερχόταν.
Από φάουλ που κέρδισε ο Χατζηαντωνίου, ο Κούδας πάσαρε στον Αποστολίδη και εκείνος με τη σειρά του στον επερχόμενο Σαράφη. Ο "καίσαρας" απέφυγε το ταυτόχρονο μαρκάρισμα των Μπλάκενμπουργκ και Χουλσόφ έφθασε φάτσα-κάρτα στο ύψος της μικρής περιοχής και απλά πλάσαρε στο πλεμάτι. 1-0 στο 38'.
Η Τούμπα μάνα μ' φλέγεται και ως τη λήξη του ημιχρόνου, ο θρασύς ΠΑΟΚ χάνει απίστευτες απανωτές κλασικές ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ.
Στην επανάληψη, οι ρόλοι αλλάζουν άρδην, ο ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον τερματοφύλακα Γιάννη Στέφα, (τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επενέβη συνολικά σε... πενήντα περιπτώσεις) κρατά το σκορ και σποραδικά προσπαθεί να αντεπιτεθεί, τρώει το χρόνο και ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μία ιστορική, φιλική έστω, νίκη.
Οι Ολλανδοί έχουν πεισμώσει χάνουν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη παρ' όλα αυτά το γκολ δεν έρχεται. Τρία λεπτά πριν τη λήξη, ο Νέεσκενς επελαύνει στο κέντρο του γηπέδου και δέκα μέτρα έξω από τη γραμμή της περιοχής, ο Τερζανίδης αποφασίζει να τον γκρεμίσει πριν γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος για την εστία μας.
Για κάποιο αφελή λόγο, η άμυνά μας δεν θεώρησε απειλητική την απόσταση όπου και στήθηκε η μπάλα, ίσως πάλι κανείς δεν τους μίλησε για το βρωμόσουτο που διέθετε ο (μετέπειτα πολύ γνώριμός μας) Ari Haan που πήρε φόρα και την κάρφωσε στο γαμιστρώνα της αράχνης.
1-1 το τελικό αποτέλεσμα και μετά το παιχνίδι σύσσωμη η ολλανδική αποστολή, από τον πρόεδρο Πράαγκ, τον προπονητή Κόβατς έως και τους φιλοξενούμενους ποδοσφαιριστές, όλοι τους εγκωμίαζαν τον υπέροχο, ισάξιο αντίπαλο ΠΑΟΚ και τον ανυπέρβλητο λαό του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κλάσης του αντιπάλου αλλά και του συναρπαστικού παιχνιδιού που διεξήχθη, πολλοί από τους παλιούς, μεγάλους σε ηλικία ΠΑΟΚτσήδες, θυμούνται ακόμα το πέρασμα του Αjax από την Τούμπα, σαν αυτό να συνέβη στα πλαίσια κάποιας επίσημης διασυλλογικής διοργάνωσης.
ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Μπέλλης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Χατζηαντωνίου, Σαράφης, Κούδας (78' Λάζος), Αποστολίδης (75' Παρίδης), Ασλανίδης.
Ajax: Στούι, Σουρμπίρ, Μπλακενμπουργκ, Χουλσώφ, Κρολ, Χάαν, Νέεσκενς, Μιούρεν, Κάιζερ, Κρόιφ, Ρεπ.
Trivia 1: 'Eγκλημα η μη τηλεοπτική μετάδοση του μεγάλου αγώνα. Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής γοήτευε εχθρούς και φίλους. Γιγάντωνε αποκλειστικά και μόνο λόγω των επιδόσεών του μέσα στις τέσσερις γραμμές. Η δημοτικότητά του θα εκτοξευόταν εάν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τόσο το φιλικό με τον Αjax, όσο και την πανωλεθρία (4-0) της Ολιμπίκ Λιών, την επόμενη χρονιά για το Κυπελλούχων.
Τrivia 2: Δύο μέρες αργότερα, στον Πειραιά, ο Ajax επικράτησε του ολυμπιακού με σκορ 2-1. Μάλιστα, οι γηπεδούχοι έπνεαν μένεα κατά της διαιτησίας του αγώνα! (Αδιόρθωτοι, φίλε αναγνώστη).
Trivia 3: Το Μάιο της ίδιας χρονιάς, οι Ολλανδοί επισκέφθηκαν εκ νέου την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τον Αίαντα Σαλαμίνας και καταδέχθηκαν να αγωνιστούν στην ξερή, δίχως χόρτο έδρα του εγχώριου... ‘Αγιαξ. Για την ιστορία, επικράτησαν με 2-0.
.............................................................................................
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ένα νέο φιλικό παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ajax διεξήχθη στο Καυταντζόγλειο. Ο ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν για την ποδοσφαιρική περίοδο 1988-89 υπό την καθοδήγηση ενός Ολλανδού, του παλιού αμυντικού της Φέγενορντ Rhinus Israel και είχε κατά νου, τα παιχνίδια εναντίον της ιταλικής Napoli για το κύπελλο UEFA που ημερολογιακά πλησίαζαν.
Από την άλλη, ο Ajax δε θύμιζε σε πολλά το ένδοξο παρελθόν του, ο σύλλογος βρισκόταν σε φάση αναδιοργάνωσης και πλέον στήριζε έξυπνα την οικονομική του πορεία με φυτώρια ποδοσφαιριστών ανά την υφήλιο.
Κάποιος, οργανωτικά πολύ μαλάκας, σκέφθηκε να κλείσει αυτό το παιχνίδι, σαββατόβραδο Αυγούστου, με τους Θεσσαλονικείς να απουσιάζουν παντελώς από την πόλη (έτσι συνηθιζόταν τότε) λόγω θερινών διακοπών.
Τζιτζίκια άκουγες στην Εγνατία και την Τσιμισκή, αυγουστιάτικα στα τέλη του '80, τέτοια ερημιά! Και σαββατόβραδο στις 9.00 ;
Καθώς όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη μούρλα αυτού του τρελού από αγάπη λαού, 20-25.000 τρελοκομεία εγκατέλειψαν τις παραλίες και τα βουνά και με πλήρη οπαδική συνείδηση πήγαν να παρακολουθήσουν το φιλικό με τον -όπως και να χε- φημισμένο αντίπαλο
Αυτή τη φορά, μπορεί και ο ΠΑΟΚ να μην είχε την ομαδάρα των seventies, πάντως την μπαλάρα του την έπαιξε. Έριξε και ένα ξεγυρισμένο ντόρτι στους Ολλανδούς που αλλιώς το περίμεναν και αλλιώς τους προέκυψε και έκανε τον κατάσκοπο της Νάπολι να γεμίσει πολλά μπλοκάκια με σημειώσεις για τον Ντιέγκο και την τσακαλοπαρέα του.
Μόλις στο πρώτο τέταρτο, ο Δικέφαλος είχε σκοράρει twice, με σουτ του βραζιλιάνου Abihabki Luis Fernando (13') και κεφαλιά του Γιώργου Σκαρτάδου.
Στο 25' ο Γιαν Βάουτερς μείωσε προσωρινά, ο δαιμόνιος Κυριάκος Αλεξανδρίδης το επανέφερε στο +2 (64'), ο Βάουτερς επανήλθε (75') μα, οΚώστας Μαλιούφας το ολοκλήρωσε (4-2 στις καθυστερήσεις).
ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης (70' Αναστασιάδης), Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ (54' Καρασαββίδης), Φερνάντο (54' Λεοντιάδης), Αλεξανδρίδης.
Ajax: Μέντζο, Βίγκλινγκ (46' Μπλιντ), Φέρλατ, Λάρσον, Βέρκαμπ, Σόλντεν, Βαν Σιπ, Βάουτερς, Πέτερσον (46' Τόνερ), Βίτσκε, Βαν ντερ Ρόι.

paokmania.gr