Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του ομολόγου 8,5 δισ. ευρώ....με δανεικά του ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του 10ετούς ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που έληγε σήμερα, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις τραπεζικού στελέχους. «Η αποπληρωμή του 10ετούς ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε», είπε στο πρακτορείο...




Νωρίτερα, το ίδιο στέλεχος είχε αποκαλύψει ότι η αποπληρωμή αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως τις 15:00.


Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα έλαβε 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ χθες εκταμίευσε ποσό ύψους 14,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ.


Με τη χθεσινή εκταμίευση και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ συμπληρώθηκε η πρώτη δόση των 20 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη χώρα μας.


Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων.


Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.


Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου και στη συνέχεια τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.


Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.


troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: