Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Aυξηση εώς και 40% η ΔΕΗ


Οι αυξήσεις των τιμολογίων, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ υπό την πίεση της τρόικας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του οικιακού ρεύματος από 15% έως 40%, του αγροτικού κατά 60% και του βιομηχανικού κατά 8% από τις αρχές του 2011.
Από την άλλη πλευρά, αναμένονται μειώσεις στο εμπορικό ρεύμα, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις πλήρωσαν μέρος του κόστους της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσαν μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ οι κυβερνήσεις, αναβάλλοντας τη σχετική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η τιμή του ρεύματος πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής.
Ένα μέσο νοικοκυρικό που καταναλώνει 1.550 κιλοβατώρες το τετράμηνο, με τα νέα τιμολόγια θα έχει επιπλέον κόστος 192 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιπλέον δαπάνη θα περιοριστεί στα 72 ευρώ ετησίως για κάποιες ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για τους οποίους θα υπάρξει μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο.
Η τελική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το ακριβές ύψος των τιμών αναμένεται να παραδοθεί εντός Ιουνίου στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να έχει το χρονικό περιθώριο να την εγκρίνει μέχρι το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς και υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια και την κατάργηση των στρεβλώσεων στη λιανική αγορά.
Πέραν του Μνημονίου, η μετάβαση σε ρυθμιστικά τιμολόγια και η άρση των στρεβλώσεων στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν και απαίτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την οποία ηEλλάδα δεν έχει εναρμονιστεί.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: