Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Γι’ αυτούς έκρυβαν τη λίστα Λαγκάρντ !!

ΣΔΟΕ: «Οταν θα δείτε τις διώξεις και τα ονόματα θα καταλάβετε γιατί την… έχασαν»«Οταν θα αρχίσουν να ασκούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις, αμέσως όλοι θα καταλάβουν γιατί “ξεχάστηκε” η λίστα Λαγκάρντ».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι οικονομικοί εισαγγελείς που συνεχίζουν να ερευνούν το περιεχόμενο της περίφημης λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τη λίστα, η οποία περιλαμβάνει 1.991 φυσικά πρόσωπα και ήταν «ξεχασμένη» στο υπουργείο Οικονομικών από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται από δύο ανεξάρτητα κέντρα.


Το ένα είναι στο ΣΔΟΕ, όπου μια ομάδα πέντε στελεχών της υπηρεσίας εξετάζει από φορολογικής πλευράς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να φεύγουν τα πρώτα «μπιλιετάκια» προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους και συμπολίτες μας υπεράνω πάσης υποψίας. Στα ονομαστικά σημειώματα που θα λάβουν οι εμπλεκόμενοι θα τους ζητείται να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένο πρόσωπο στο ΣΔΟΕ για υπόθεση που τους αφορά. Οταν οι παραλήπτες συναντηθούν με τον υπεύθυνο του ΣΔΟΕ που έχει «χρεωθεί» την υπόθεσή τους, θα ακούσουν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι διαθέτουν συγκεκριμένα ποσά χρημάτων στο εξωτερικό, τα οποία δεν προκύπτουν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει από το 2000 μέχρι σήμερα, και θα τους ζητηθεί να τα δικαιολογήσουν. Αν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα και αρνούνται τη φορολόγηση του συγκεκριμένου ποσού, το ΣΔΟΕ θα ζητά δικαστική συνδρομή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα ξεκινά φορολογικό έλεγχο. Αντίθετα, αν εκδηλώνεται προθυμία από την πλευρά των εμπλεκομένων να συνεργαστούν, τότε το ΣΔΟΕ θα ζητά να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία για το ποσό που δεν δικαιολογείται και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα, η οποία φτάνει μέχρι το 45%.

Ετσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δηλώσει 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά έχει καταθέσεις 5 εκατ. ευρώ, τότε θα του ζητηθεί να δηλώσει σε συμπληρωματική δήλωση τα 4 εκατ. ευρώ. Εναλλακτικά υπάρχει η σκέψη τα σημειώματα να σταλούν απευθείας από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών με το ποσό που πρέπει να δηλωθεί, χωρίς την παρέμβαση των ανθρώπων του ΣΔΟΕ.

Το δεύτερο κέντρο που εξετάζει τη λίστα Λαγκάρντ είναι αυτό των οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που είναι είτε επώνυμοι, είτε τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθόλου από τις δραστηριότητές τους, είτε θεωρούν πως κρύβεται πίσω τους κάποιος τρίτος.

Η έρευνα αυτή είναι και η πιο ουσιαστική και διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σε βάθος. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα και έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών είναι:

 ■ σύζυγος πρώην υπουργού
 ■ πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου
 ■ παιδιά γνωστού εκδότη
 ■ θείος κορυφαίου πολιτικού
 ■ πρόσωπο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της Proton Bank
 ■ πολύ γνωστός Εβραίος επιχειρηματίας
 ■ Ελληνας επιχειρηματίας που πούλησε την καλή εποχή τις επιχειρήσεις του έναντι μεγάλου ποσού
 ■ κόρη γνωστού τραγουδιστή

Οι Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τις συγκεκριμένες, αλλά και άλλες περιπτώσεις που προκύπτουν από τη λίστα, πιθανόν κρύβονται διαδρομές μαύρου χρήματος, ξέπλυμα ή και πολιτικό χρήμα. Δεδομένου ότι η λίστα καλύπτει τραπεζικές συναλλαγές που έγιναν στην HSBC Γενεύης μέχρι και το 2007, οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε στοιχείο που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε κατηγορίες για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα. Πέραν των προφανών περιπτώσεων, φοιτητές, εφοπλιστές κ.λπ., για τους οποίους δεν προκύπτουν ενδιαφέροντα ή αξιοποιήσιμα στοιχεία, η λίστα αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό αποκαλύψεων. Ο εισαγγελέας κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του θέλουν να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν σχέση με την επίμαχη λίστα που… είχε χαθεί στα υπουργικά συρτάρια.

Για παράδειγμα, αναρωτιούνται, εφόσον είναι γνωστό ότι οι ελβετικές τράπεζες έδιναν εκείνη την εποχή πολύ μικρά επιτόκια για τις καταθέσεις και μάλιστα χρέωναν και έξοδα για τους λογαριασμούς, γιατί κάποιοι προτίμησαν την HSBC Γενεύης ενώ στην Ελλάδα θα είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις; Και όλα αυτά για την περίοδο μέχρι το 2007, όπου τα χρηματιστήρια ανέβαιναν, η οικονομία δεν σκιαζόταν από τα σύννεφα της ύφεσης και κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολιόταν με τους φοροφυγάδες. Συνεπώς είναι προφανές -πιστεύουν οι Αρχές- ότι η επιλογή της HSBC Γενεύης έγινε από τα πρόσωπα της λίστας με πρωταρχικό κριτήριο να αποκρύψουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια και όχι να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ενα άλλο σημείο που τραβάει την προσοχή των ανθρώπων που ερευνούν τη λίστα είναι ότι αφορά την περίοδο όπου η Ελλάδα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τρία χρόνια μετά τη διεξαγωγή τους, όπου επικρατούσε η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα χρήματα που μεταφέρονται στην Ελβετία γίνονται «αόρατα».

Π.Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: