Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Υποχωρούν τα Spreads

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το επιτόκιο του...


10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Από τις 409 μονάδες που βρισκόταν κατά την έναρξη των συναλλαγών, έπεσε περίπου 40 μονάδες και κινείται γύρω στις 370 μ.β.

Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν σημαντική αποκλιμάκωση των spreads μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup περί του μηχανισμού στήριξης, τονίζοντας πως ειδικά στη δεκαετία θα υποχωρήσουν αισθητά χαμηλότερα των 330 μονάδων.

Όπως τονίζουν, σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται και στο ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου πτώχευσης της χώρας. Το ελληνικό Credit Default Swap (CDS) αναμένεται να σημειώσει ραγδαία πτώση, καθώς το στοίχημα επάνω στο οποίο βασίζεται, δηλαδή ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ουσιαστικά με την απόφαση των κρατών μελών της Ευρωζώνης παύει να υφίσταται.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως η μείωση των spreads δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και τονίζουν πως για τη κυβέρνηση σημασία έχει η μείωση των επιτοκίων τη κατάλληλη στιγμή, ήτοι όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί στα τέλη Απριλίου.

Τα ίδια στελέχη σχολιάζοντας πληροφορίες ότι επίκειται και υποβάθμιση από την S&P εντός των επομένων 24ώρων τόνιζαν πως μετά την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται.

Η βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το ευρώ, τονίζει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας – με τη χορήγηση διμερών δανείων από τα κράτη μέλη – το μέλος της ΕΚΤ εκτιμά ότι η απόφαση αυτή απέτρεψε στην Ευρώπη αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers

«Aποφύγαμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με τη Lehman», σημειώνει. «Το ευρώ στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος κάνει λάθος πληρώνει τις συνέπειες και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να το κάνει και αυτό δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το νόμισμα.»

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: