Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

14 χρόνια κάτεργα επειδή είναι γκέι στο Μαλάουι


Ενα νεαρό "ζευγάρι" από το Μαλάουι, ο 20χρονος Τιβόνγκε Τσιµπαλάνγκα και ο 26χρονος Στίβεν Μοντζέζα, καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη µε καταναγκαστικά έργα, επειδή τόλµησε να δηµοσιοποιήσει τη σχέση του. 

 Στις 26 Δεκεµβρίου, ο Τιβόνγκε και ο Στίβεν γιόρτασαν τον αρραβώνα τους µε ένα πάρτι στο ξενοδοχείο όπου ο πρώτος εργαζόταν ως πορτιέρης – ένα πάρτι πρωτοφανές για τα δεδοµένα του Μαλάουι, µιας πάµπτωχης χώρας 15 εκατοµµυρίων στη Νοτιοανατολική Αφρική.

Την εποµένη, οι δύο νεαροί συνελήφθησαν και κλείστηκαν στο Τσιτσίρι, διαβόητη φυλακή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης υπεράριθµων κρατουµένων. Μέσα Ιανουαρίου, σύρθηκαν στο δικαστήριο.

 Ο Τιβόνγκε δεν άντεξε τα γιουχαΐσµατα του κοινού και κατέρρευσε. Τον υποχρέωσαν να επιστρέψει µε µια σφουγγαρίστρα και να καθαρίσει ο ίδιος τον εµετό του, παρ’ ότι πάσχει από ελονοσία. Χθες, ήταν η σειρά του συντρόφου του να καταρρεύσει.

Βέβαια διάφορες οργανώσεις του κώλου απο το εξωτερικό για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων



Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.


 Δυτικοί ακτιβιστές (κωλομπαράδες) κάλεσαν τους διεθνείς 


δωρητές να παγώσουν τη βοήθεια προς το Μαλάουι – η χώρα 


βασίζεται στην ξένη βοήθεια κατά 40% του προϋπολογισµού της


Απο το Μαλάουι οι αξιωματούχοι απαντούν: «Δεν είναι στην κουλτούρα µας να παντρεύονται µεταξύ τους οι άνδρες. Κάποια από αυτά τα δικαιώµατα δεν είναι καλά για την κουλτούρα µας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: