Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

H ζωή μας μετά την βοήθεια του ΔΝΤ....μία κόλαση

Ομογενείς μας που ζούν στην Ουγγαρία η οποία έχει δεχτεί την βοήθεια του ΔΝΤ, διηγούντε στην


εφημερίδα "τα νέα":
«Πριν από λίγο καιρό η γυναίκα μου βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 30 χρόνια εργασίας. Είναι γιατρός και μάλιστα πολύ καλή. Δεν πήρε εφάπαξ, ενώ πριν θα έπαιρνε, και το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα φτάνει τα 400 ευρώ (σ.σ.: 107.000 φιορίνια με τη σημερινή ισοτιμία) ενώ πριν από τα μέτρα για το ΔΝΤ θα ήταν αρκετά πάνω από τα 600 ευρώ. Η κατάσταση είναι πολύ κακή, η ανεργία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, το κόστος ζωής έχει ανέβει κατά 20% την ώρα που οι μισθοί έχουν παγώσει και ο κόσμος έχει αγανακτήσει εξαιτίας των κακών οικονομικών συνθηκών. Για να καταλάβετε, από τον στενό μου κύκλο μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυτοκτονήσει τρεις άνθρωποι. Από τα τέλη του 2008 έως σήμερα οι άστεγοι στην Ουγγαρία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί: από 31.000 ξεπερνούν πλέον τους 50.000», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λαοκράτης Κοράνης, πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας. 


«Οταν επισκεφθήκαμε πριν από καιρό τα αρμόδια υπουργεία και υποβάλαμε ερωτήσεις για τις απολύσεις, την ανεργία, ακόμη και για τις αυτοκτονίες, λάβαμε πολύ καθησυχαστικές απαντήσεις. Είπαν τότε ότι οι απολυμένοι θα απορροφηθούν σε άλλα σχήματα όπως είναι οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κάποιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση ανεργίας», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Στρίκκας, από το Ελληνοουγγρικό Εμπορικό Επιμελητήριο. 


Ηταν Νοέμβριος του 2008 όταν το ΔΝΤ ανήγγειλε ότι εγκρίνεται βοήθεια προς την Ουγγαρία ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο- τα 12,5 δισ. προέρχονταν από το Ταμείο ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετείχε κατά 6,5 δισ. και η Παγκόσμια Τράπεζα κατά 1 δισ. Τον ίδιο μήνα η μέση τιμή των spreads των δεκαετών ομολόγων της ουγγρικής κυβέρνησης κυμαινόταν στις 580 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά. 


Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2009, τα spreads εκτινάχθηκαν στις 925 μονάδες βάσης, ενώ στα επίπεδα προ ΔΝΤ έφτασαν ξανά τον Ιούλιο. Μόλις πριν από έναν μήνα η μέση τιμή υποχώρησε στις 386 μονάδες βάσης. 


Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουδαπέστη αυξήθηκε κατά 12% και συνολικά τα κοινόχρηστα κατά 15%. Τον τελευταίο χρόνο τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, φορολογούνται με 25%, από 9% που ήταν πριν τα μέτρα- το ίδιο και τα ποτά των οποίων η φορολόγηση ανερχόταν στο 12%Σύμφωνα με τον Σπύρο Αγκάρντι, πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, αρκετοί είναι οι νοσηλευτές και οι γιατροί που απολύθηκαν με αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας να έχει δεχθεί γερό πλήγμα. «Πολλοί έχασαν τις δουλειές τους στα νοσοκομεία, το ίδιο συνέβη και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Αποτέλεσμα της αυξημένης ανεργίας είναι αρκετοί να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Μέχρι τις αρχές Απριλίου οι εξώσεις κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις απαγορεύονταν- οι αρχές προστάτευαν κάπως αυτούς που είχαν πρόβλημα, όμως τώρα πάλι τις επιτρέπουν. Απ΄ όσο γνωρίζω υπάρχουν κάποιοι έλληνες ομογενείς που δεν μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια για τα καταστήματά τους που λειτουργούν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα», λέει ο κ. Αγκάρντι. 


«Κάποιες νέες επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εδώ από Ελληνες πάγωσαν. Γεγονός πάντως είναι πως δεν υπάρχει ελληνική τράπεζα στην Ουγγαρία», λέει ο κ. Στρίκας από το Ελληνοουγγρικό Επιμελητήριο και επισημαίνει πως παρότι έκλεισαν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, δεν υπήρξε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. «Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο μέγεθος της μαύρης οικονομίας, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 10%- 20% την τελευταία περίοδο- από 20% υπολογίζεται ότι φτάνει σήμερα το 30%- 40% του ΑΕΠ. Μάλιστα λέγεται πως μεγάλος αριθμός εταιρειών δηλώνουν ότι το προσωπικό παίρνει τον βασικό μισθό ώστε να πληρώνουν μικρές εισφορές, και τα υπόλοιπα τα δίνουν μαύρα, στο χέρι. Βέβαια για να υπάρχουν μαύρα έξοδα στις επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχουν και μαύρα έσοδα», τονίζει ο κ. Στρίκκας.Εκλεισαν και νοσοκομεία! 
«ΘΕΩΡΗΣΑΝ ότι δεν χρειάζονται πολλά νοσοκομεία στην επαρχία, καθώς ο πληθυσμός που ζει έξω από την πρωτεύουσα της Λετονίας δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Ετσι, ζήτησαν να παραμείνουν κάποια νοσοκομεία μόνο σε κεντρικά σημεία. 


Ομως δεν υπολόγισαν ότι η οδική πρόσβαση διακόπτεται σε πολλές περιοχές λόγω του χειμώνα με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανάτων ασθενών που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία» λέει στα «ΝΕΑ» η Εύα Κωσταντά που μένει μόνιμα στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. «Πριν από το δάνειο που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2008, οι δάσκαλοι στα σχολεία έπαιρναν 800-900 ευρώ τον μήνα. Τώρα, κάποιοι πληρώνονται με 300 ευρώ ή και λιγότερο, ενώ οι απολύσεις επεκτείνονται σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Περικοπές έχουν γίνει και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης είναι να μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι Λετονοί στη Μεγάλη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες» λέει η κ. Κωσταντά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: