Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Με αυτό το κόλπο εκτινάζουν το Spread ?


Oι κερδοσκόποι που δουλεύουν και πολλές φορές ως πράκτορες ξενων δυνάμεων και συμφερόντων εκτινάσουν τα spread προσπαθώντας να φέρουν την Ελλάδα στο "χείλος του γκρεμού", εκμεταλλευόμενοι παραθυράκια του συστήματος.
Το τελευταiό κόλπο τους πρόκειται για τον περίφημο μαθηματικό τύπο Τ+3, που υποχρέωνε τον..κάτοχο ομολόγου του ελληνικού δημοσίου να το παρουσιάζει σε τρεις ημέρες και η ελληνική πλευρά μετέτρεψε σε «Τ+10 έως άπειρο» για να μην υστερεί έναντι της Ευρώπης στις διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμού των ομολόγων.
Με απλά λόγια, αυτός που στοιχημάτιζε σε βάρος του ελληνικού ομολόγου μπορούσε πλέον να το κάνει χωρίς την υποχρέωση να εμφανίσει το ομόλογο σε τρεις ημέρες, αλλά σε δέκα. Δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα να μην είναι καν υποχρεωμένος να παρουσιάσει τα ομόλογα στην περίπτωση που έχανε το «στοίχημα».
Η "εγκληματική" αυτή ρύθμιση, σύμφωνα και με την εφημερίδα Ελευθεροτυπια, η οποία έγινε από στέλεχος του υπουργείου οικονομικών και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οδήγησε το spread και το κόστος δανεισμού της χώρας στα σημερινά εξοντωτικά επίπεδα.
Το στέλεχος του υπουργείου οικονομικών "ξηλώθηκε" βέβαια από την υπηρεσία του, αναπάντητο παραμένει ωστόσο, αν επρόκειτο για εγκληματική αμέλεια ή για δόλο.
Περισσότερα στο Greece-Salonica blogspot και Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: