Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

H συνέντευξη του Σάντος: "κουράστηκα"

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σάντος:


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προεδρο για την πρόσκληση να συμμετάσχω για τριετές πλάνο. Να του ζητήσω συγγνώμη από αυτόν, αλλά και από όλους όσοι έκαναν τα πάντα να συνεχίσω. Ηταν τεράστια τιμή και ευχαρίστηση να υπηρετήσω αυτόν τον μεγάλο σύλλλογο τελευταία τρία χρόνια και να φτιαχτεί ξανά ομάδα από την αρχή.
Ωστόσο είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση. Θεώρησα πως δεν θα είναι το καλύτερο για τον ΠΑΟΚ και εμένα να μείνω. Θέλω να δώσω ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δούλεψαν μαζί μου αυτά τα τρία χρόνια. Τους ποδοσφαιριστές, τα επιτελεία, τους φροντιστές και με έναν ιδιαίτερο τρόπο.


Ετυχαριστώ τον φίλο μου Θόδωρο Ζαγοράκη και μέλη διοίκησης. Αυτός ήταν εμπνευστής του πλάνο Αυτός ο κύριος υπεύθυνος για όσα πετύχαμε και όσα πετύχει ο ΠΑΟΚ στο μέλλον. Ξεχωριστή αναφορά στον Ζήση Βρύζα, για το ρόλο πο έπαιξε αυτά τα χρόνια. Σημαντικό κομμάτι του οικοδομήματoς. Ευχαριστώ Κονσεϊσάο για όσα έκανε ως παίκτης, αλλά και ως τεχνικός διευθυντής. Σας ευχαριστώ για τον σεβασμό που μου δείξατε.


Ειναι μια προσωπική απόφαση που έχω πάρει εδώ και αρκετό καιρό. Εδώ και δυο μήνες. Οπου και ανακοίνωσα ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος μας χρόνος στην ομάδα. Ηταν πολύ εξαντλητικά χρόνια και δεν πληρούσα τις κατάλληλες συνθήκες να συνεχίσω.
Δεν έχει να κάνει ούτε με πλάνο, ούτε με τίποτα άλλο. Αυτή τη στιγμή δεν έχω τη διάθεση και υπάρχει κόπωση. Είμαι ειλικρινής και πάνω από όλα στον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν πρόκειται να προπονήσω άλλο σύλλογο. Σε 3 και 4 μήνες δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα και πως θα ζήσω εγώ μακριά από το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πως θα μου φανεί μετά από κάποιο καιρό το ποδόσφαιρο. Δεν το έχω ξανά κάνει. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Δεν ξέρω πώς θα είναι κάθε μέρα να μην μυρίζω το γρασίδι. Δεν το έχω κάνει ξανά. Μια φορά μόνο που το έκανα πριν 15 χρόνια δεν ήξερα που βρισκόμουνα. Για τώρα η απόφαση είναι ότι δεν προπονώ άλλη ομάδα.


Δεν είπα τώρα το όχι. Το έχω πει εδώ και αρκετό καιρό. Ανεξαρτήτως τι θα κάνει η ομάδα στα πλέι οφ, η απόφαση δεν θα άλλαζε. Οπότε οι τρεις άνθρωποι που δουλεύιυν πιο στενά σε μένα. Ηξεραν την απόφαση μου. Σίγουρα καταλαβαίνω ότι τους πέρασε η σκέψη να με μεταπείσουν, ωστόσο εγώ προσπάθησα και έκανα ξεκάθαρο ότι η δική μου απόφαση δεν θα άλλαζε.


Εύχομαι στην Εθνική Ελλάδας να πάει καλά στο Μουντιάλ, δεν υπάρχει λόγος, όμως, να μπω στη φημολογία για να αναλάβω την Εθνική Ελλάδας. δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν από την Ελληνική Ομοσπονδία και δεν ξέρω από πού πηγάζει η φημολογία.


Δούλεψα τρία χρόνια με όσα μου προσέφερε ο σύλλογος. Ο πρόεδρος από την πλευρά του ήταν πάντα ξεκάθαρος και ειλικρινής για το ποια ήταν τα όπλα που είχε στη διάθεσή του ο ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν μου είπε ψέμματα. Δεν ήταν το εμπόδιό μου το μπάτζετ. Ξεκάθαρα! Το παιχνίδι με τον Άρη μας στέρησε το πρωτάθλημα.


Η απόφαση πάρθηκε μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή ακόμα πίστευα ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Δεν ήταν μετά το ματς με τον Αρη. Ειμαι κουρασμένος με αυτή την καθημερινή τριβή. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αλλά το πρωτάθλημα είναι απαιτητικό. Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι δύο ώρες προπόνηση και άλλες δύο ο αγώνες. Κοιμόμαστε πολύ λίγο. Κάθε μέρα πρέπει να λύνουμε κάτι καινούριο. Κάθε μέρα ζεις με διαφορετικά συναισθήματα. Χρειάζομαι λοιπόν χρονικό διάστημα να ηρεμήσω. Είμαι λίγο τρελός, όμως, και μετά τρεις μήνες μπορεί να... κουτουλάω τους τοίχους για να βρω κάτι.Χρειάζομαι ένα διάλειμμα και λίγο χρόνο να περάσω με τον ευαυτό μου να ξεκουραστώ.


Είμαι δίπλα στον Ζαγοράκη 200% ως φίλος σε ότι χρειαστεί, και 200% ως πρόεδρος σε ότι συμβουλή αν θέλει να του δώσω. Η διοίκηση θα αποφασίσει ποιο θα είναι το νέο πλάνο. Οτιδήποτε από την διοίκηση μου ζητήσει μια άποψη, συμβουλή, γνώμη σίγουρα θα τουν την δώσω. Ετσι θα μπορώ να βοηθήσω με το δικό μου τρόπο τον ΠΑΟΚ. Ολοι θέλουμε να δούμε του χρόνου τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.


Ο ΠΑΟΚ θα μπει νωρίς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε είναι λογικό να γίνουν λίγες αλλαγές, για να μην χαλάσει αυτό που υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι της διοίκησης που γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, για να μην παρεκκλίνουν από αυτό που έχουν σχεδιάσει. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου και νιώθω και Ελληνας και Πορτογάλος και αν είναι να προπονήσω στο μέλλον κάποιο σύλλογο θα ήθελα να είναι εδώ.


Δεν περίμενα τελευταίες ημέρες να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση. Συνεχίζαμε να μιλάμε με ανθρώπους ΠΑΟΚ σχετικά τι γίνεται με την ομάδα. Δεν θα άφηνα την ομάδα χωρίς να τη βοηθήσω να πάει καλά στη συνέχεια.
Δεν έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ η απόφασή μου, αλλά με τα 25 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, ότι κουράστηκα. Αν απλώς αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να αλλάξω σύλλογο, θα ζητούσα τρελές απαιτήσεις και θα έλεγα ότι γι' αυτόν το λόγο φεύγω. Δεν ήθελα να κοροϊδέψω κανέναν, όμως, και κυρίως τον εαυτό μου. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ποιο θα είναι το μέλλον μου. Ίσως επιστρέψω στους πάγκους από άλλο πόστο, ως μάνατζερ, όπως γίνεται στην Αγγλία.


Υπάρχει δόση αλήθειας ότι για ΠΑΟΚ θα είναι πάντα πιο δύσκολο, για να στεφθεί πρωταθλητής. Κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξουν. Στη μέση της σεζόν, για παράδειγμα, όταν φάνηκε ότι μπορεί ΠΑΟΚ να γίνει εμπόδιο για κάποιους, καταλαβαίναμε ότι κάποια πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Δείτε τι έγινε και στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν κάποιους βαθμούς μας στέρησαν. όταν ανεβήκαμε ξανά, βρήκαμε μπροστά μας νέα εμπόδια, με κορυφαίο αυτό στο παιχνίδι με τον Άρη.


Όλες οι στρατηγικές λύσεις που ακολούθησε ΠΑΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια δόθηκαν σε συνεργασία με τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Βρύζα. Ξέραμε ξεκάθαρα τι κάναμε. Τον πρώτο χρόνο γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα με την κατάσταση της ομάδας. Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 πρότεινα να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ να πάει όσο πιο κάτω γίνεται, για να χτίσουμε εκ νέου μια νέα ομάδα, την απόφαση την πήραμε με τον κ. Ζαγοράκη. Μετά μπήκε και ο κ. Βρύζας δίπλα μας, οπότε από κάποιο σημείο και μετά δεν ίδρωνε το αυτί μας, ό,τι και αν έλεγαν για την ομάδα. Αν πέφταμε, θα πέφταμε και οι τρεις. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον πρόεδρο σε αυτόν τον τομέα.


Εχω τεράστια εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Οσον αφορά τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει περίπτωση να τον προπονήσω. Είναι μεγάλος σύλλογος και θέλουν πολλοί να τον προπονήσουν, αλλά όχι εγώ. Ο Ζορζε Κόστα ήταν παίκτης μου για τρία χρόνια, Χτίσαμε σχεσεις δυνατές τον γνωρίζω πολύ καλά ως χαρακτήρα και προσωπικά. Εχει δείξει πολύ καλά δείγματα δουλειάς. Έκανε δουλειές που δεν είναι εύκολες, όπως να κρατήσει νεοφώτιστη ομάδα στην Α' κατηγορία. Διαθέτει δυνατή προσωπικότητα, έχει μεγάλες εμπειρίες, έχει παίξει Εθνική Πορτογαλίας, έχει κατακτήσει τίτλους, αλλά την απόφαση δεν την παίρνω εγώ, αλλά η διοίκηση.


Περιμένουμε όλοι μας, να δούμε την ίδια νοοτροπία από την ομάδα και στο παιχνίδι με τον Άρη, όπως και με την ΑΕΚ. Έχουμε δώδεκα επαγγελματίες παίκτες για το τελευταίο ματς και από αυτούς, για τους δύο πρέπει να σκεφτούμε καλά αν παίξουν. Ο Βιτόλο και ο Γκαρσία είναι στο όριο των κίτρινων καρτών και αν πάρουν ακόμα μια, οι τιμωρίες του θα μεταφερθούν στο νέο πρωτάθλημα. Πρέπει να σκεφτώ το μέλλον του ΠΑΟΚ για την επόμενη σεζόν, να μην μείνουν παίκτες τιμωρημένοι. Όσοι παίξουν, όμως, θα αγωνιστούν όπως πρέπει.
Δεν με εξέπληξε αρνητικά από τη φημολογία που υπήρχε όλον αυτόν τον καιρό για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ξέρω ότι όποια επαφή έγινε αυτό το διάστημα με όπιον προπονητή, δεν έγινε για κακό δικό μου. Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι πρόεδρος σκέφτονταν μέχρι τελευταία στιγμή ότι μπορεί να με τουμπάρει.


Δεν μπορώ να δω κάπου που δεν πετύχαμε αυτά τα τρία χρόνια, εκτός από τα αποτελέσματα της πρώτης σεζόν. Αλλά την πρώτη σεζόν ήταν απόφαση να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ να πάει όπως πήγαινε, χωρίς να μας ενδιαφέρει τελική κατάταξη. Δεν θέλαμε να αφήνουμε ελπίδες ότι ΠΑΟΚ μπορούσε τότε να πάει για παραπάνω πράγματα. Θα ήταν ψέματα.


Δεν μου άρεσε επίσης που δεν μπήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Πληγήκαμε τότε από διάφορους τραυματισμούς, όπως των Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Σορλέν και Φωτάκη, δεν είχαμε καθαρόαιμο δεξί μπακ, αλλά κυρίως με την Χέρενφειν ήμασταν άτυχοι. Πίστευα, πάντως, ότι μπορούσαμε να περάσουμε στους ομίλους.


Συνέχεια μαθαίνω, ακόμα καιτον πρωτο χρόνο εμαθα πολλά πράγματα. Εμαθα τη νοοτροπία, τις ιδιαιτερότητες και τους ανθρωπους που βρίσκονται κοντά στον σύλλογο. Στη συνέχεια υπήτρχαν δύσκολες στιγμές, λίγο πιο δύσκολες. Μετά το ματς με τα Γιάννινα στο Κύπελλο μείναμε ενωμένοι. Όλα αυτά μας διδάσκουν κάποια πράγματα, όταν κοιτάζουμε πίσω με πιο καθαρό μυαλό. Θέλω να ζητήσω συγνώμη για μια παλαιότερη τοποθέτηση μου. Πριν από δύο χρόνια έκανα τον παραλληλισμό με τους αστακούς και τις σαρδέλες, νομίζω πως όποιος το εξέλαβε ως κριτική ευθεία προς τον σύλλογο πλέον έχουν καταλάβει πως δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. (Σε ερώτηση, τελικά τι είναι οι παίκτες του ΠΑΟΚ; Αστακοί ή σαρδέλες; Απάντησε: γαρίδες).
Υπάρχουν στιγμές στο ποδόσφαιρο που παίρνονται αποφάσεις, που καλό είναι να επικοινωνούνται προς τα έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: