Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο ΣΕΒ επιμένει στο τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

 To πάγωμα των μισθών για το 2010, την κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων και τα επιδόματα για ενίσχυση των χαμηλόμισθων ήταν από τα θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση των συνδικάτων με τον ΣΕΒ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. 


Η πρώτη συνάντηση έληξε χωρίς καμία συμφωνία, καθώς ο ΣΕΒ επιμένει στη θέση του για τριετές πάγωμα των μισθών, κάτι που βρήκε τελείως αντίθετη τη ΓΣΕΕ η οποία πρότεινε αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού.

Παρά τις όποιες διαφωνίες όμως για τις αυξήσεις, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για την κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλος επέμεινε οτι πρωταρχικό μέλημα είναι να μην περικοπούν μισθοί, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπαγορεύει η τρόικα ρίχνει βαριά τη σκιά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΣΕΕ. 

Τρεις είναι οι μεγάλες απειλές για παλιούς και νέους εργαζόμενους 


Νέοι εργαζόμενοι με 595 ευρώ μισθό και παλιοί υπό τον κίνδυνο απόλυσης με μειωμένη αποζημίωση και σε έξι δόσεις είναι το σενάριο που εξετάζεται στο εργασιακό.

Οι νέοι ως 24 ετών θα προσλαμβάνοντα με μισθό στο 80% του κατώτατου δηλαδή με βάση ότι ισχύει σήμερα με 595 ευρώ.

Αυτό βέβαια αν μέχρι το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση. Αν όχι τότε από την 1η Ιουλίου οι εργοδότες θα μπορούν να προσλαμβάνουν άτομα με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μεγάλο αγκάθι στο πλευρό των εργαζόμενων είναι η βασική αλλαγή που προβλέπεται σε ότι έχει να κάνει με την προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Μέχρι τώρα ήταν αρκετή η προσφυγή από την πλευρά των εργαζόμενων, τώρα θα απαιτείται και η συναίνεση της εργοδοσίας.

Το χειρότερο όλων, ωστόσο, φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι στο μνημόνιο με την τρόικα προβλέπεται πως οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις θα μπορεί να είναι κατώτερες της συλλογικής. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο ουσιαστικά οδηγούμαστε σε κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Χθες ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο.

Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Από τη συνάντηση απείχε η ΓΣΕΕ.
Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στην αύξηση του ορίου απολύσεων από 2 σε 4% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει όλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε το υπουργείο να προχωρήσει μετά στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: